Het kan iedereen overkomen
Geplaatst op 25 juni 2019

Het kan iedereen overkomen …

Wellicht dat je er niet direct aan denkt als je het over het strafrecht hebt, maar iedereen kan het overkomen dat je ermee te maken krijgt. De meeste mensen denken dat je iets verkeerds moet hebben gedaan, althans iets bewust moet hebben gedaan om te maken te krijgen met het strafrecht. Dit is niet waar. Het kan echt iedereen overkomen.

Denk hierbij vooral aan verkeersdelicten. Iedereen kan als verkeersdeelnemer een ongeluk veroorzaken, hoe vervelend ook. Ook als je het ongeluk niet opzettelijk hebt veroorzaakt of als je onder invloed hebt gereden, niet handsfree hebt gebeld of roekeloos hebt gereden, dan nog kan de officier van justitie jou dagvaarden om voor de strafrechter te verschijnen. De rechter moet dan beoordelen of jou een verwijt kan worden gemaakt. Indien jou geen enkel verwijt kan worden gemaakt, word je vrijgesproken.

Vorig jaar augustus schreef ik al een blog over roekeloosheid en de Wegenverkeerswet. Door de manier waarop roekeloosheid in de wet staat omschreven en door de manier waarop dit wordt geïnterpreteerd komt een rechter slechts in (zeer) uitzonderlijke gevallen tot het oordeel dat er sprake is van roekeloosheid. Waar in de normale betekenis (maatschappij) al snel roekeloosheid wordt aangemerkt, is dat juridisch dus niet het geval.

Maar mocht het zo zijn dat een ongeluk is veroorzaakt door roekeloos rijgedrag, onder invloed of door (bewuste) onoplettendheid zoals appen met je telefoon, dan kan er zelfs sprake zijn van een misdrijf.

Het is dus zo dat iedereen met het strafrecht te maken kan krijgen.

Heb je vragen hierover? Neem dan  contact met mij op.

Jolien Klomp
Strafrechtspecialist

Onze Mensen Banner Jolien Klomp

Mr. J. (Jolien) Klomp

Telefoon direct: 
053 3033054  

E-mail: 
klomp@desingeladvocaten.nl


Bel me terug Afspraak maken

Volg Jolien op LinkedIn
 Volg Jolien op Instagram