Prison break
Geplaatst op 29 april 2020

Prison break

Het gebeurt niet zo vaak als in spannende Netflix series, maar toch vaker dan je denkt: gedetineerden die proberen uit te breken. In deze Corona tijden is de nood extra hoog, denk maar aan de gevangenisrellen in Italië afgelopen maand waar zelfs doden bij vielen. Als een gevangene na een uitbraak wordt opgepakt wordt er in Nederland geen extra straf bovenop de al geldende gevangenisstraf opgelegd. Oftewel gedetineerden die proberen te ontsnappen kunnen niet strafrechtelijk worden ‘aangepakt’, alleen als er geweld wordt gebruikt. In andere landen is dat vaak wel het geval. Het Nederlandse Ministerie van Veiligheid en Justitie wil daar verandering in.

Extra alert

De spanningen in de Nederlandse gevangenissen lopen op nu gevangenen geen bezoek meer mogen ontvangen. En afstand houden binnen de gevangenismuren, waar men toch al dicht op elkaar zit, veroorzaakt spanningen. Dus iedereen is extra alert. Maar ook onder normale omstandigheden gebeurt het regelmatig dat gevangenen een uitbraakpoging doen, al dan niet met hulp van buiten de gevangenismuren. Begin dit jaar nog probeerden vier Fransmannen de tot levenslang veroordeelde Omar L. te bevrijden. De spectaculaire bevrijdingsactie mislukte. De vier handlangers zijn in hechtenis genomen en Omar L. is overgeplaatst naar de gevangenis in Vught.

Onrechtvaardig

De vier Fransmannen krijgen dus een straf voor hun hulp aan Omar L.  Maar Omar L. wordt niet extra bestraft. In dit geval zit hij al een levenslange gevangenisstraf uit, maar dat kan natuurlijk ook anders zijn. Proberen uit te breken als gedetineerde, of daadwerkelijk uitbreken, is in Nederland niet strafbaar. Een gedetineerde helpen om te ontsnappen is wel strafbaar. Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming, vindt dit onderscheid onrechtvaardig. Hij wil het ontsnappen uit een gevangenis strafbaar stellen. Dat heeft hij in een brief aan de Kamer geschreven. Het is nog niet duidelijk of de Kamer daarin meegaat en met een nieuw wetsvoorstel komt. Laten we in ieder geval hopen dat de komende weken de spanningen in de gevangenissen niet te hoog oplopen. 

Mr. J. (Jolien) Klomp

Direct: 053 303 054

Kantoor: 053 43 33 552

Klomp@desingeladvocaten.nl