Na 25 jaar bij De Singel Advocaten gaat mr. Jan Ferenc Sabaroedin met pensioen
Geplaatst op 24 januari 2023

Na 25 jaar bij De Singel Advocaten gaat mr. Jan Ferenc Sabaroedin met pensioen

Onze collega en partner mr. Jan Ferenc Sabaroedin is vanaf 1 januari 2023 officieel met pensioen. Hij handelt dit jaar zijn lopende zaken nog af en zal daarna afscheid nemen van de advocatuur. Na 25 jaar bij De Singel advocaten en een lange carrière in het personen- en familierecht blikt hij terug. In deze blog deelt hij zijn twijfels over de advocatuur en waarom hij zich verdiept heeft in mediation. 

Jan Ferenc:
Per 1 januari 2023 heb ik afscheid genomen van de advocatuur nadat ik de afgelopen 25 jaar met veel plezier bij De Singel Advocaten heb gewerkt. Ik heb mijn advocatenopleiding gedaan bij Jacobs c.s. in Oldenzaal. En in die tijd moest je als advocaat alle rechtsgebieden beheersen. Van intellectuele eigendom tot aan asielrecht. Dat is nu toch niet meer voor te stellen.

Toen ik begon als advocaat waren er nog geen 100 advocaten in het arrondissement. Inmiddels zijn er meer dan 650 advocaten alleen in het arrondissement Overijssel. De groei van het aantal advocaten heeft ertoe geleidt dat ik lang niet alle advocaten meer ken. Dit is jammer omdat het juist in een collegiale verhouding makkelijker is om afspraken te maken in het belang van de cliënten. Ik heb een grote hekel aan advocaten die maar blijven doorprocederen op kosten van hun cliënt en dit ben ik de afgelopen jaren toch wel meer tegen gekomen.

Mediation ter ondersteuning van het personen- en familierecht 

Ongeveer 25 jaar geleden heb ik mij wel serieus afgevraagd of de advocatuur wat voor mij was. Gelukkig kwam op dat moment mediation in opkomst. Ik heb mij vanaf het jaar 2000 volledig gericht op familie mediation. In de loop van de tijd kwam ik er steeds meer achter dat juridische familieconflicten voor 99% beheerst worden door emotie. Als voorbeeld geef ik altijd de bekende lamp in een boedelverdeling. Op het moment dat de één de lamp wil hebben, wil de ander de lamp ook hebben. Het gaat natuurlijk niet om de lamp maar om de pijn en het verdriet die je voelt omdat een ander jou niet begrijpt. Dit is dan ook de reden dat ik mij de afgelopen jaren steeds meer heb toegelegd op het begeleiden en coachen van mensen in de periode van scheiding. Hier ga ik vanaf nu al mijn energie instoppen want aan stilzitten moet ik nog niet denken.

De uitdagingen van de advocatuur

Als advocaat is het van belang dat je de emotie en de juridische kant van elkaar kunt scheiden. Toch is dit niet altijd eenvoudig. Om een zaak te kunnen winnen moet je, zeker in het personen- en familierecht, meestal de andere partij in een slecht daglicht stellen. Dit bevordert de verhoudingen tussen partijen in de familierechtpraktijk natuurlijk zeker niet. Zeker niet als we als advocaten ook niet de samenwerking op kunnen of willen zoeken.

Vaak heb ik in de zittingszaal de keuze moeten maken om er dan wel hard in te gaan en de verstandhouding tussen de partijen op scherp te zetten. Dit terwijl het tegen mijn gevoel ingaat en ik eigenlijk liever op zoek ga naar een compromis. Voor het vinden van een compromis heb je dan wel twee advocaten nodig die hiertoe bereid zijn. En die daarnaast de signalen ook oppakken dat een goede regeling voor zijn/haar cliënt beter is dan een harde uitspraak van de rechter. Dit blijft soms nog een uitdaging en hier valt zeker winst te behalen als je het aan mij vraagt.

Ik merk dat de juridische samenleving verhardt en dit vind ik jammer. De laatste tijd heb ik ook meer en meer ervaren dat ik met de cliënten in discussie kwam omdat de cliënt bijvoorbeeld iets wilde waar ik niet achter kon staan. Dicht bij je gevoel blijven is dan een uitdaging. Helemaal als er wordt gedreigd met een klacht of het niet betalen van de rekening. Dit heeft mij wel eens tegen gestaan.

Houd je rug recht en vertrouw op je intuïtie

Mijn oud-patroon Poem Derks, die later rechter is geworden, leerde mij al dat je eelt op je ziel moet hebben in de advocatuur. Wat ik in de loop van de 37 jaar zelf heb geleerd is dat je vooral je rug recht moet houden en best mag vertrouwen op je intuïtie. Vaak weet je na een eerste gesprek met een cliënt al wat je aan je cliënt hebt en hoe je die het beste kan helpen. Hoewel de advocatuur steeds commerciëler wordt is het wat mij betreft van groot belang om al bij het eerste gesprek te kijken of er wel een match is tussen jou als advocaat en de cliënt. Zeker in de familierechtpraktijk. Als het niet goed voelt dan kun je een cliënt beter doorverwijzen naar een collega.

De Singel Advocaten

Vanaf 1 januari 2023 heb ik afscheid genomen van de advocatuur. Natuurlijk handel ik mijn lopende zaken af en blijf ik op een lager pitje nog betrokken bij De Singel Advocaten. Het kantoor gaat verder met veel nieuwe jonge en enthousiaste mensen. Dat is fijn om te zien. Ook wordt er binnen het kantoor van De Singel Advocaten steeds meer gebruik gemaakt van Hbo juridisch talent. Ik denk dat dat beslist een goede ontwikkeling is en dat deze juridisch geschoolde medewerkers een goede aanvulling zijn op de advocatuur.

Meer weten over dit onderwerp?

Heb je vragen over deze blog of heb je juridische hulp nodig?  Neem dan vrijblijvend contact met ons op.