De Singel Advocaten Blogartikel over Letselschade
Geplaatst op 23 augustus 2019

Meer ongevallen in eerste weken na zomervakantie

‘Back to school’
De vakantieperiode zit er bijna op, nog even en de scholen beginnen weer. Na een periode van ontspanning en ’s morgens lekker rustig aan doen stappen we weer in ons normale ochtendritme en dat is voor iedereen weer even wennen. Vaders en moeders met kinderen en bijbehorende rug-/lunch-/sporttassen naar de basisschool en middelbare scholieren op weg naar nieuwe avonturen in een nieuw schooljaar. Allemaal op de fiets in hetzelfde half uurtje tussen 8.00 en 8.30 uur.

Meer schadeclaims na aanrijdingen
Uit cijfers van Veilig Verkeer Nederland blijkt dat er in de eerste weken na de zomervakantie ruim 30% meer ongevallen plaatsvinden dan in de rest van het jaar. Dat is onder andere af te leiden uit een stijging van het aantal schadeclaims na een aanrijding. In de praktijk blijken vooral scholieren van 12 en 13 jaar vaker bij ongevallen betrokken. En zo gek is dat niet. De brugklassers gaan vaak voor het eerst een nieuwe, voor hen meestal onbekende, route fietsen. Ze fietsen vaak in groepen en zijn meer met elkaar en de spanning van het nieuwe schooljaar bezig dan met het verkeer. En ook de automobilist moet na een rustige zomerperiode wennen aan de (nieuwe) groepen kinderen die deelnemen aan het verkeer.

Aansprakelijkheid bestuurder
Kinderen worden in het verkeersrecht nog meer beschermd dan volwassen zogenaamde ‘zwakke verkeersdeelnemers’ (voetgangers en fietsers). De reden hiervoor is natuurlijk dat kinderen in hoge mate moeten worden beschermd tegen de gevaren van het (gemotoriseerde) verkeer. Kinderen kunnen die gevaren nu eenmaal minder goed overzien en zijn extra kwetsbaar. Ze maken minder weloverwogen beslissingen en letselschade bij een kind kan grote gevolgen hebben voor de verdere ontwikkeling en (studie)loopbaan. Voor minderjarigen geldt trouwens ook een speciale verjaringsregel. De verjaringstermijn van 5 jaar begint voor hen pas vanaf hun achttiende te lopen. Hierdoor is de minderjarige niet volledig afhankelijk van de ouders voor het indienen van een letselschadeclaim.

Heldere regels
In wetgeving en rechtspraak zijn heldere regels ontwikkeld, met name als het gaat om een aanrijding tussen een kind dat jonger is dan 14 jaar en een motorvoertuig. In deze gevallen zal de schade van het kind in vrijwel alle gevallen volledig (voor 100%) vergoed moeten worden door de (verzekeraar van) de bestuurder van het motorvoertuig. Een kind van 14 jaar of ouder valt onder de ‘normale‘ bescherming van zwakke verkeersdeelnemers (voetgangers of fietsers).

Relax-modus aan
Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee, twee minuten eerder of later op het werk maakt niet toch eigenlijk niet zoveel uit? Probeer de relax-modus van de vakantie nog even vast te houden en houd rekening met de nieuwe en onwennige weggebruikers. Denkt u gewoon even terug aan uw eigen schoolperiode, dan weet u weer hoe dat was. De verkeersdrukte van nu mag u ter vergelijking met toen met een factor 4 vermenigvuldigen. Dus oppassen geblazen! We wensen u een veilige start van het nieuwe school-/werkjaar.

Wilt u meer weten over dit onderwerp, over letselschade in het algemeen of wilt u met ons in contact komen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel ons op 053 3033057  

Onze Mensen Banner Metin Inan

Mr. M. (Metin) Inan

Telefoon direct: 
053 3033057  

E-mail: 
inan@desingeladvocaten.nl


Bel me terug Afspraak maken

Volg Metin op LinkedIn