Hoe ziet de week van strafrechtadvocaat mr. Jolien Klomp eruit?
Geplaatst op 6 maart 2023

Hoe ziet de week van strafrecht advocaat mr. Jolien Klomp eruit? 

Nou, dat kan ik je eigenlijk aan het begin van de week nooit exact vertellen. Mijn weken zijn vaak onvoorspelbaar omdat er op ieder moment van de dag een cliënt aangehouden kan worden. Of er kan iets anders onverwachts gebeuren. Vaak ben ik onderweg. Als ik meer dan twee dagen achter elkaar de hele dag op kantoor ben komen collega’s echt verbaasd binnen. “Jolien, jij weer hier?”

Ik reis in principe heel Nederland door voor mijn werk. Als strafrechtadvocaat heb je vaak zittingen. Dat kan variëren van een zitting bij de officier van justitie, een zitting bij de kantonrechter in verband een verdenking van een overtreding, een politierechterzitting of een Meervoudige strafkamer zitting. Bij deze laatste zittingen gaat het vaak om verdenkingen van ernstigere misdrijven. Deze zaken behandel ik door het gehele land maar natuurlijk ben ik wel het meest in Almelo op de rechtbank te vinden.

Strafrecht advocaat en docent

Ik sta cliënten bij die verdacht worden van strafbare feiten. Dit kan gaan om een verdenking van een winkeldiefstal maar ook om een verdenking van een (poging tot) moord. Ik behandel voornamelijk reguliere strafzaken, verkeersdelicten en economische delicten/fraudezaken. Naast het behandelen van de zittingen heb ik afspraken met cliënten. Deze afspraken vinden plaats bij mij op kantoor of als ze me niet kunnen bezoeken (omdat ze bijvoorbeeld gedetineerd zitten) in de gevangenis of de (tbs)kliniek. Ook ben ik veel op het arrestantencomplex of politiebureau te vinden om cliënten bij te staan tijdens een aanhouding en/of verhoor.

In het strafrecht hebben we ook piketdiensten. Dit betekent dat je als advocaat een hele dag ingeroosterd wordt en beschikbaar dient te zijn. Als er op die dag iemand aangehouden wordt en diegene heeft of kent geen advocaat, maar wil er wel graag één spreken, dan word je tijdens een piketdienst opgeroepen. Je moet deze cliënt dan tijdens je dienst helpen en adviseren. Ook ondersteun je deze cliënt tijdens het verhoor.

Naast mijn werk als strafrechtadvocaat geef ik ook les aan HBO rechten studenten op de TIO Hogeschool in Hengelo. Ik vind het erg leuk dat ik mijn passie voor mijn vak mag overbrengen en delen met mijn studenten. Het zijn van een strafrecht advocaat en docent is een mooie mix. Het zorgt voor een fijne afwisseling in mijn werkweek.

Een normale werkweek

Natuurlijk kan ik wel een voorbeeld geven van hoe de gemiddelde werkweek er voor mij uitziet. Als ik maandag op kantoor kom is dit dan bijvoorbeeld de planning. Die planning verandert door de week heen vaak weer totaal door alle onverwachte taken die bij mijn werk komen kijken. Een voorbeeld:

  • Maandag een OM zitting (jeugd) bij het Openbaar Ministerie in Arnhem, verdenking heling
  • Dinsdag piketdienst en kantoorvergadering
  • Woensdag een politierechter zitting in Zwolle, verdenking mishandeling en afspraken op kantoor
  • Donderdag: een meervoudige strafkamer zitting; verdenking fraude/valsheid in geschrift & daarna lesgeven op TIO
  • Vrijdag: afspraak op kantoor met een cliënt om een zaak voor te bereiden en thuiswerken, want naast mijn werk ben ik ook nog moeder.

En dan moet je natuurlijk ook bedenken dat ergens in deze week al deze zittingen en afspraken ook moeten worden voorbereid. Dossiers moeten worden gelezen, verzoeken bij de rechtbank en/of het OM moeten worden ingediend en mails moeten worden beantwoord.. Het leven van een strafrecht advocaat is een uitdaging haha!

Ik voel me thuis bij De Singel Advocaten

Toevallig was ik in februari van dit jaar (2023) alweer 10 jaar advocaat. "Time flies when you’re having fun" wordt weleens gezegd en dat geldt ook zeker voor mij. Ik vind mijn werk fantastisch! Soms is het best hectisch en druk en werk ik veel uren. Dat moet ik er wel eerlijk bij zeggen. Maar zou ik het anders willen? Zeker niet! Ik haal veel energie uit mijn werk en de samenwerking met de collega's op kantoor.

Samen met Metin Inan, Jos Vanhommerig Jan Melief en Jan Ferenc Sabaroedin ben ik eigenaar van De Singel Advocaten. Wat ik vooral zo fijn vind aan ons kantoor is dat het kleinschalig en persoonlijk is. Ondanks de hectiek van mijn praktijk en de relatief weinige uren die ik op kantoor ben voelt het altijd wel als mijn tweede thuis door de fijne sfeer. Bij ons is er geen sprake van een 9 tot 5 mentaliteit en kan iedereen zijn of haar eigen week indelen. Wij vinden het belangrijk dat iedereen binnen ons team werk doet dat hij of zij leuk vindt. Werk moet je energie geven toch?  

Sinds afgelopen juli is ons kantoor gevestigd in de oude melkfabriek in Enschede, de Melkhal. Samen met bedrijven als BDO Accountants en IAA Architecten hebben wij een kantoor op de eerste verdieping van deze onwijze grote hal die helemaal gerestaureerd is. En dat op een steenworp afstand van het centrum van Enschede. Ons kantoor is gevestigd in een nieuwe en bruisende omgeving. Ik ben echt heel blij dat wij op deze prachtige plek zijn terechtgekomen. 

Meer weten over mij of mijn diensten?

Heb je vragen over deze blog of heb je juridische hulp nodig?  Neem dan vrijblijvend contact met ons op.