Vormen van Cybercrime
Geplaatst op 10 oktober 2019

Vormen van cybercrime

Een tijd geleden schreef ik een blog over cybercrime en wat dit nu eigenlijk is. Vandaag ga ik uitleggen welke vormen van cybercrime er nu allemaal zijn. Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van phishing of hacken, maar er zijn nog veel meer soorten van cybercrime. Zoals aangegeven zijn er tal van strafbare feiten die onder cybercrime kunnen vallen, als het strafbare feit met behulp van de computer wordt verricht. Denk hierbij aan bijvoorbeeld bedreiging via social media. Dan hebben we het over computercriminaliteit of cybercrime in de brede zin van het woord. Dus misdrijven waarbij netwerken of computers een rol spelen. 

Hieronder zal ik de verschillende veel voorkomende vormen van cybercrime benoemen met een korte uitleg (niet limitatief).

Pinpasfraude
het gebeurt veel de laatste tijd. Mensen worden bijvoorbeeld via social media of via de mail benaderd met de vraag of er geld op de rekening mag worden gestort. Vervolgens wordt er geld van de rekening gehaald door te pinnen met de bankpas en pincode. Vaak wordt hierbij dan een verhaal verteld. De bedoeling is om via de bankrekening geld weg te sluizen/wit te wassen. De persoon van wie de rekening is, is dan ook strafbaar.

Identiteitsfraude
Identiteitsfraude komt ook steeds vaker voor. Hierbij maakt iemand gebruik van iemand anders identiteit. Denk hierbij aan het onder iemand anders zijn naam producten bestellen bij webshops of creditcards aanvragen op iemand anders zijn naam.

Virus / ransomware
Een virus is eigenlijk een klein programma dat de werking van je computer verstoort. Een virus kan gegevens op je computer beschadigen, verwijderen of toevoegen. Een virus kan zelfs je
e-mailprogramma gebruiken om zichzelf te verspreiden of zelfs je hele harde schijf wissen. Veel virussen worden per e-mail verspreid en zijn vermomd als onschuldige bijlage, zoals een foto of geluidsbestand. Mocht je een virus hebben op je computer en je computer helemaal worden geblokkeerd, dan wordt vaak gevraagd een bedrag te betalen (evt. in cryptovaluta) zodat dan vervolgens je computer weer wordt gedeblokkeerd.

Phishing
We kennen wellicht allemaal de reclame met de vishengels. Eigenlijk is phishing ook niets anders. Per e-mail wordt “gevist” of “gehengeld” naar informatie. In (goed gemaakte, bijna net echt lijkende) nep e-mails van banken of creditcardmaatschappijen wordt gevraagd naar gegevens, zoals inlogcodes of andere persoonlijke informatie.

DDoS-aanvallen
DDos-aanvallen hebben eigenlijk als doel een website of internetdienst onbruikbaar te maken door overbelasting van de server. DDoS staat voor Distrubuted Denial of Service. Je hoort weleens dat vooral grotere commerciële bedrijven worden “aangevallen”.

Helpdeskfraude
Wat is helpdeskfraude? Hierbij bellen mensen (vaak uit landen zoals bijvoorbeeld India) en geven aan helpdeskmedewerker te zijn. Aangegeven wordt dan bijvoorbeeld dat ze een melding hebben ontvangen dat zich een probleem voordoet met jouw computer. Aangegeven wordt dan dat ze voor bijvoorbeeld Microsoft werken. Als hieraan wordt meegewerkt, dan wordt via deze manier toegang verkregen tot de computer.

Internetoplichting
Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kopen van producten via Marktplaats en dan vervolgens simpelweg de producten niet ontvangen. Deze vorm van cybercrime komt inmiddels veelvuldig voor.

Als strafrecht advocaat, gespecialiseerd op het gebied van cybercrime, kom ik veel in aanmerking met bovengenoemde vormen van cybercrime. Mocht je hier vragen over hebben, dan kun je uiteraard contact met mij opnemen.

Onze Mensen Banner Jolien Klomp

Mr. J. (Jolien) Klomp

Telefoon direct: 
053 3033054  

E-mail: 
klomp@desingeladvocaten.nl


Bel me terug Afspraak maken

Volg Jolien op LinkedIn
 Volg Jolien op Instagram