Pas op met uw bankrekening in de bijstand
Geplaatst op 4 oktober 2018

Pas op met uw bankrekening in de bijstand!!

Voorkomen is beter dan genezen.
Als u een bijstandsuitkering (Participatiewet) hebt, loopt u risico’s.

Alle stortingen en bijschrijvingen op uw bankrekening waar de gemeente niet van op de hoogte is, kunnen mogelijk als inkomen worden beschouwd en dan worden ze teruggevorderd. Ook als het een lening is of een cadeau. Daarnaast kunt u een flinke boete krijgen.

Wat kunt u doen om dat te voorkomen?

Uiteraard komt uw uitkering op uw bankrekening en meestal ook toeslagen (huurtoeslag, zorgtoeslag, eventueel kindgebonden budget). Die hoeft u niet te melden.

Het is verstandig alle andere bijschrijvingen (contante stortingen of overgemaakt geld) wel meteen te melden bij de gemeente, wat het ook is en waar het geld ook vandaan komt. Je moet namelijk meteen àlles melden dat van belang kàn zijn voor het recht op bijstand.
Als u het hebt gemeld, hoort u wel van de gemeente of u het geld mag houden of dat het bedrag wordt gekort op uw uitkering. En als het wèl wordt gekort, weet u dat voor een volgende keer.

Als stortingen of bijschrijvingen niet worden gemeld en er wordt achteraf naar gevraagd door de gemeente, is het vaak moeilijk te bewijzen waar het geld vandaan kwam. Als u bijvoorbeeld geld hebt geleend en u gaat achteraf een leenovereenkomst opstellen, zal de gemeente dat niet zomaar accepteren.

Tips voor de bijstand

Het allerbeste is het van tevoren met de gemeente te overleggen als u geld wilt lenen of een schenking wilt aanvaarden. U weet dan waar u aan toe bent voordat het geld op de rekening komt.

Ook kunt u onze specialist mr. Jan Melief om advies vragen, via de mail melief@desingeladvocaten.nl  of via zijn telefoonnummer 053-3033055. Van tevoren èn achteraf als de gemeente bedragen gaat terugvorderen.

 

  • Gepost op 04 Okt 2018
  • door Jan Melief
  • Tags: Algemeen, Bijstand, Tips voor de bijstand
Onze Mensen Banner Jan Melief

Mr. J.W.M. (Jan) Melief

Telefoon: 
053 3033055

E-mail: 
melief@desingeladvocaten.nl


Bel me terug Afspraak maken