Tips voor de bijstand
Geplaatst op 11 januari 2018

Tips voor de bijstand

De bijstand: hoe zit het met eigen vermogen? Hieronder staan een paar tips.

De bijstand en vrij te laten vermogen

Veel mensen die zien aankomen dat ze een bijstandsuitkering (Participatiewet) moeten aanvragen, wachten daarmee totdat een ander inkomen bijna is opgehouden én het spaargeld op is. Ze denken dat je helemaal geen inkomen en geld meer mag hebben, voordat je recht hebt op bijstand.

Dat is niet zo. Ook in de bijstand mag je een bescheiden vermogen hebben.

Voor een alleenstaande is het vrij te laten vermogen op dit moment € 5.940,- en voor een echtpaar of samenwonenden is het € 11.880,-. Dus als je spaargeld/vermogen deze grens nadert, kun je een uitkering vragen aan de gemeente. Je houdt dan een bedrag dat je kunt gebruiken voor bijzondere uitgaven.

Als je zo zuinig leeft dat je kunt sparen, mag je je spaargeld ook houden tot de eerder genoemde bedragen.

Het is in elk geval belangrijk op tijd maar de gemeente te gaan, ruim voordat bovengenoemde grens in beeld komt. Een uitkering wordt (bijna) nooit met terugwerkende kracht gegeven, dus als je pas aanvraagt als de reservepot leeg is, heb je pech gehad.

Moet ik mijn huis opeten?

Als uw huis een overwaarde heeft van minder dan € 50.000,-, dan kunt u gewoon bijstand krijgen als u zelf (met uw gezin) in het huis woont en het niet redelijk is dat u uw huis verkoopt of een (extra) hypotheek moet afsluiten, bijvoorbeeld omdat uw woonkosten ongeveer even hoog zijn als de huur van een voor u geschikte huurwoning.
Als de overwaarde groter is dan € 50.000,-, dan kunt u soms ook bijstand krijgen in de vorm van een lening tot de overwaarde minder is geworden dan € 50.000,-. Dan krijgt u weer gewone bijstand.

Woonkostenvergoeding
Als je een koopwoning hebt, kun je geen huurtoeslag krijgen. Soms kun je wel een woonkosten­vergoeding krijgen als bijzondere bijstand van de gemeente. De netto woonlasten per maand (rente, eigenaars-OZB, opstalverzekering e.d.) moeten dan wel liggen onder de grens voor de huurtoeslag (€ 710,68 per maand).

Woonkostenvergoeding kan ook worden verkregen als bij het begin van de uitkering uw huur hoger is dan de grens voor de huurtoeslag. U moet dan wel binnen een jaar verhuizen naar een goedkopere woning.

Voor vragen omtrent dit onderwerp of voor verdere tips, kunt u contact opnemen met Jan Melief (melief@desingeladvocaten.nl)

mr. J.W.M. Melief

    

 

  • Gepost op 11 Jan 2018
  • door Jan Melief
  • Tags: Algemeen, Bijstand, Tips voor de bijstand
Onze Mensen Banner Jan Melief

Mr. J.W.M. (Jan) Melief

Telefoon: 
053 3033055

E-mail: 
melief@desingeladvocaten.nl


Bel me terug Afspraak maken