Slachtoffers cybercrime
Geplaatst op 20 mei 2019

Slachtoffers cybercrime

Een paar weken geleden las ik op mr-online een artikel over slachtoffers van cybercrime. De titel was: “slachtoffers cybercrime; justitie doet te weinig”.

Belangrijk is om te weten dat cybercrime niet alleen maar het hacken van computers betreft. Hierover heb ik eerder een blog geschreven. Onder cybercrime vallen ook de online fraude en bedreiging. Ik hoef natuurlijk niet uit te leggen dat tegenwoordig met social media e.d. dit veel vaker voorkomt.

Wat soms nog wel eens wordt vergeten is dat juist deze online delicten veel meer impact kunnen hebben op de slachtoffers. Denk hierbij aan het verspreiden van naaktfoto’s online e.d. Slachtoffers van cybercrime kunnen het gevoel krijgen dat ze nergens meer veilig zijn. De schaal waarop bijvoorbeeld (naakt)beelden worden verspreid, kan erg groot zijn en ook kan de verspreiding van deze beelden onbeperkt zijn in de tijd. Wie weet wie de beelden allemaal heeft gezien en/of opgeslagen? Ook kunnen de beelden online blijven “rondzwerven” en weer zomaar ineens opduiken. Dit heeft voor het slachtoffer misschien wel meer impact en hiervoor is het slachtoffer wellicht wel veel banger dan voor de dader. Als de dader bijvoorbeeld allang is veroordeeld, kan de bewuste (naakt)foto alsnog zomaar ineens plotseling weer opduiken.

De politie en het Openbaar Ministerie zijn onvoldoende toegerust op de bestrijding van online criminaliteit. Het ontbreekt aan opleiding en capaciteit. Zoals in mijn eerdere blog aangegeven is cybercrime vaak lastiger op te sporen en te vervolgen. Ik denk wel dat het een onderwerp is dat in het strafrecht een steeds grotere rol zal spelen.

Uit een krantenartikel uit de AD van 2018 blijkt zelfs dat in 2017 een kwart van de Nederlanders slachtoffer is geweest van cybercrime. Ze klikten bijvoorbeeld op links in frauduleuze e-mails, ontdekten dat persoonlijke gegevens waren gestolen of kregen te maken met gijzelingssoftware.

De website van het Openbaar Ministerie laat ook zien dat cybercrime een steeds grotere rol speelt in het Nederlandse strafrecht: in 2017 zijn er door de politie 223 reguliere cybercrimezaken aangeleverd, in 2016 waren dit er nog 171 en in 2015 124. Ik verwacht dat de komende jaren dit alleen maar zal gaan stijgen. Cybercrime/computercriminaliteit/online delicten, hoe je het ook wil noemen; het is niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij en zal mijns inziens alleen maar toenemen.

Meer weten over cybercrime? Jolien Klomp is specialist op het gebied van cybercrime. Je kunt haar bereiken op haar rechtstreekse telefoonnummer 053 – 3033054 of per mail: klomp@desingeladvocaten.nl

Onze Mensen Banner Jolien Klomp

Mr. J. (Jolien) Klomp

Telefoon direct: 
053 3033054  

E-mail: 
klomp@desingeladvocaten.nl


Bel me terug Afspraak maken

Volg Jolien op LinkedIn
 Volg Jolien op Instagram