Drones en het strafrecht
Geplaatst op 30 oktober 2019

Drones en het strafrecht

Hoe zit het juridisch eigenlijk met drones?

Drones, al een paar jaar volop in ontwikkeling en niet meer weg te denken. Door deze ontwikkelingen is het ook weer nodig het wetboek te ontwikkelen, althans in te spelen op de nieuwste technische ontwikkelingen, zoals drones.

Wat zijn eigenlijk de (wettelijke) regels omtrent drones? De wetgeving die op drones van toepassing, is (op dit moment nog) een mix van aansprakelijkheidsrecht, privacyrecht, luchtvaartwetgeving en het wetboek van strafrecht. Waarom ook luchtvaartwetgeving? Omdat we te maken hebben met officieel op afstand bestuurbare luchtvaartuigen. Denk hierbij dan vooral wel aan de grotere drones en dus de drones die vooral bedrijfsmatig gebruikt worden. Heb je te maken met kleinere, voor privé gebruik, drones, dan is de Regeling Modelvliegen van toepassing.

Er dient dus onderscheid te worden gemaakt tussen drones voor privé gebruik en bedrijfsmatig gebruik.

Als je een drone puur voor privé (recreatief) gebruikt, dan mag deze niet zwaarder zijn dan 25 kilo. Gebruik is daarnaast ook alleen maar toegestaan overdag, dus ’s nachts mag je je drone niet gebruiken. Ook moet je opletten dat de drone niet hoger dan 120 meter vliegt, want ook dit is niet toegestaan.

Als een drone bedrijfsmatig wordt gebruikt, is iets meer toegestaan, maar hiervoor moet wel eerst een vergunning worden aangevraagd. Deze vergunning moet worden aangevraagd bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Dit gaat wel een beetje verder dan enkel privé gebruik, want de bestuurder moet zelfs een brevet halen en ook moet de drone beschikken over een bewijs van luchtwaardigheid.

Welke regels van toepassing zijn, hangt dus af van het privé gebruik of bedrijfsmatig gebruik van de drone. Als je je niet aan de regels houdt, ben je strafbaar. Het strafbaar handelen met een drone kan zelfs leiden tot een gevangenisstraf en uiteraard ook de inbeslagname en verbeurdverklaring van de drone.

Zoals aangegeven is ook het privacyrecht een onderdeel van de regelgeving omtrent drones en dit is ook te koppelen met het strafrecht. De meeste drones hebben een camera. Het maken van foto’s of videobeelden terwijl iemand in zijn of haar tuin zit, kan ook tot strafvervolging leiden.

Verkeerd handelen met drones is niet alleen strafbaar, maar ook gevaarlijk voor de maatschappij. Iedereen heeft het nieuws omtrent de drones en Schiphol waarschijnlijk wel meegekregen. Drones kunnen gevaarlijke hinder opleveren voor piloten van (personen)vliegtuigen. Niet alleen in de buurt van vliegtuigen is het gevaarlijk, ook in de buurt van bijvoorbeeld ziekenhuizen. Ik verwijs hiervoor naar een nieuwsbericht van RTV Oost van 28 juni 2019, waarbij de traumahelikopter, met een gewonde persoon aan boord, vlak voor landing uit moet wijken voor een drone. Dus zelfs hier in het oosten, zonder vliegveld, moet worden opgepast.

Drones zijn uiteraard heel erg leuk en door drones krijgen we natuurlijk prachtige plaatjes en filmpjes, maar mijn advies is wel; houd je aan de regels, want het illegaal/verkeerd gebruik van een drone, zowel particulier als bedrijfsmatig, kan flink worden gestraft.

Heb je vragen over de regelgeving omtrent drones of over de strafrechtelijke consequenties, of ben je door het openbaar ministerie gedagvaard of heb je een strafbeschikking ontvangen hieromtrent, neem dan contact met mij op.

Onze Mensen Banner Jolien Klomp

Mr. J. (Jolien) Klomp

Telefoon direct: 
053 3033054  

E-mail: 
klomp@desingeladvocaten.nl


Bel me terug Afspraak maken

Volg Jolien op LinkedIn
 Volg Jolien op Instagram